Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ανδρέας Μακρυπίδης«Ο Προϋπολογισμός του 2011 δύσκολος, σε δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά και εφικτός»

Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης μιλώντας στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του έτους 2011 ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πιο δύσκολος μεταπολιτευτικά στο πιο δυσμενές Δημοσιονομικό και Οικονομικό Περιβάλλον. Θα επικαλεστώ δύο-τρία από τα δημοσιονομικά μεγέθη.



• Πρώτα για το έλλειμμα ακούσαμε και ακούμε πολλά. Να δεχτώ αυτό που επίσημα η Νέα Δημοκρατία στις 2 Οκτωβρίου του 2009 έστειλε στη EUROSTAT και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνοντας ότι το έλλειμμα στη χώρα μας είναι 6%.


Με την πολιτική που εφαρμόσαμε ένα χρόνο τώρα, το 2010, θα μηδενίζαμε το έλλειμμα –αφού μειώθηκε κατά 6% - χωρίς να είμαστε «ταχυδακτυλουργοί» όπως είπε ο κ.Σαμαράς που μηδενίζει μέσα σε δεκαοκτώ μήνες το έλλειμμα του 15%, αλλά μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική υλοποιήσιμη και εφικτή.


Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα το έλλειμμα δεν ήταν 6%, όπως έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Είναι υπερδιπλάσιο. Έφτασε 15,4%, γεγονός που μας υποχρεώνει, δυστυχώς, να συνεχίσουμε μια πολιτική περιοριστική και για τα επόμενα δύο χρόνια, ούτως ώστε να φτάσουμε το έλλειμμα στο 3% που είναι και η δέσμευση μας στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ.






• Δεύτερο το Δημόσιο Χρέος: έχουν ακουστεί πολλά και σε αυτό το θέμα. Άκουγα με μεγάλη μου λύπη τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας χθες από το Βήμα αυτό να κάνει βουτιά στο παρελθόν, να πηγαίνει στο 1981. Και μάλιστα έφτασε στον Ελευθέριο Βενιζέλο, για να μας αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τη διόγκωση του χρέους.


Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2003 το δημόσιο χρέος καλώς ή κακώς ήταν 170 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το 2009, μετά από έξι χρόνια πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε 300 δισεκατομμύρια Ευρώ. Αυξήθηκε μέσα σε έξι χρόνια 130 δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες το 2003; Ήταν 31 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το 2009 έφτασαν στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρία τόκους, χωρίς τα «βερεσέδια», κατά όπως λέτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Υποδιπλασιαστήκαν οι πρωτογενείς δαπάνες μέσα σε έξι χρόνια και χωρίς να προχωρήσετε σε μεγάλα έργα, μεγάλες υποδομές, κοινωνική πολιτική. Απλούστατα, επιβαρύνατε το χρέος μέσα από σπατάλες και πολιτικές που στόχο είχαν να εξυπηρετήσουν μόνο τους ημέτερους.






Ακούγονται πολλά για το εάν ο Προϋπολογισμός αυτός θα υλοποιηθεί. Μάλιστα υπάρχει κριτική για το εάν θα υλοποιηθεί στο σκέλος των εσόδων. Είναι ένας μετρημένος και ρεαλιστικός Προϋπολογισμός και θα υλοποιηθεί και στο σκέλος των εσόδων, για τον απλούστατο λόγο ότι στοχεύει στη περιστολή της φοροδιαφυγής.






Αναφέρω δύο-τρεις καινοτόμες παρεμβάσεις όπως το νομοσχέδιο για τις φοροδίκες-εξπρές, που εκεί εκκρεμούν 30 δισεκατομμύρια Ευρώ με 150.000 φορολογικές υποθέσεις, που για να εκδικαστούν χρειάζονται 8-10 χρόνια. Η δημιουργία της Οικονομικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακριβώς στοχεύει το οικονομικό έγκλημα που υπάρχει στη χώρα μας και σε μεγάλη έκταση. Τέλος μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και μέσα από αποκρατικοποιήσεις θα έχουμε την αύξηση των εσόδων που χρειαζόμαστε.


Νομίζω ότι ζητούμενο σήμερα για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική οικονομία και την αγορά είναι η Ανάπτυξη. Είναι αυτή που επιδιώκουμε μέσα από αυτόν το Προϋπολογισμό. Και μέσα σε αυτήν την σκληρή, δυστυχώς δημοσιονομική πραγματικότητα υπάρχουν θετικές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τομέα της ανάπτυξης.


Πρώτα και κύρια επιδιώξαμε και πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο, νέο, σύγχρονο, ελκυστικό επενδυτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ήδη έτοιμος. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης είναι και αυτό έτοιμο. Ήδη ψηφίσαμε με το Fast Track το πλαίσιο εκείνο για τις μεγάλες και γρήγορες επενδύσεις και έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις όσον αφορά τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για την έναρξη και λειτουργία νέων επιχειρήσεων.


Έγιναν και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε επιμέρους ζητήματα, όπως η μείωση από 24% σε 20% στα επενδυόμενα κέρδη, η μείωση στο 6,5% του συντελεστή του Φ.Π.Α. σε έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης, που είναι ο τουρισμός και στα φάρμακα, για να μειώσουμε την επιβάρυνση στα ταμεία. Έγινε αναστολή για δύο χρόνια του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία, καθώς και παρέμβαση στην αγορά αυτοκινήτων.


Δεν μπορούμε να μιλάμε όμως για ανάπτυξη χωρίς να υπάρξει Περιφερειακή Ανάπτυξη. Για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τα έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ιόνια Οδός, η Αμβρακία-Άκτιο, το Φράγμα στα Αχυρά, το μεγάλο έργο στο Πλατυγιάλι του Αστακού είναι εκείνες οι υποδομές που όντως θα μπορέσουν και τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως το Νομό Αιτωλοακαρνανίας να θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά.


Όμως για να γίνει πραγματικότητα η Ανάπτυξη της χώρας μας, θα πρέπει να μπούμε σε αυτό τον «διάδρομο» , τον οποίο πρέπει να διανύσουμε, τον «διάδρομο» που όντως θα μας δώσει τη δυνατότητα να απογειωθούμε, να πετάξουμε, ούτως ώστε να φθάσουμε σε αυτό που θέλουμε, να είναι παρένθεση αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και αυτός ο Προϋπολογισμός εγγυάται αυτή τη θετική προοπτική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου